Buča

bucaVrsta povrća koje dozrijeva u kasnu jesen. Plodovi, koji mogu biti različite veličine, boje i oblika u sredini sadržavaju obilje koštica koje se koriste za proizvodnju bučinog ulja. Premda nema veliku hranjivu vrijednost, buča je jestiva. Uz manje količine bjelančevina, ugljikohidrata i masti, sadrži vitamine (provitamin A, vitamin C, E i K i vitamine B grupe – B1, B2, B6, zatim niacin, folnu kiseline i dr.) i mineralne sastojke (kalij, fosfor, kalcij, željezo). Dobar je izvor dijetalnih vlakana i beta karotena. Zbog niske kalorijske vrijednosti vrlo je pogodna za dijetalnu prehranu; za pretile osobe, dijabetičare, kao i osobe s oboljenjima želuca i tankog crijeva jer djeluje umirujuće i ujedno regulira probavu zbog sadržaja celuloze i pektina. Naziva se još bundeva i tikva.

OD SAD MOŽETE JESTI BUČU CJELE GODINE A NE SAMO U JESEN

Zašto treba jesti buču?

zastoOsim što poboljšava zdravlje srca i štiti zdravlje očiju, bundeva je ukusan izvor hranjivih tvari.

Bundeva je puno više od lijepe dekoracije za dom tokom jeseni. S manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu.
Odličnog okusa je, prepuna je antioksidansa i vitamina pa otkrijte 3 razloga zbog kojih biste ju trebali jesti:
Štiti oči
Potiče mršavljenje
Zdrava je grickalica

tablicaNutritivne vrijednosti

Lako probavljiva, veže kolesterol na sebe te pomaže razgradnju masnog tkiva, regulira količinu vode u organizmu te pomaže pri mršavljenju, jača zaštitnu ovojnicu živaca, djeluje smirujuće, osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača imunitet, opskrbljuje tijelo beta karotenom, sadrži selen (muški mineral) važan za normalan rad prostate, pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Upotreba u kulinarstvu

U raznim juhama i varivima, kao dodatak (nadjev), prilog uz meso ili ribu, salata, u savijačama, kolačima. Izvrsno se može kombinirati u slanim i slatkim jelima, jela napravljena od bundave savršeno se slažu sa začinskim travama npr: peršin, lovor, majčina dušica, kadulja, muškantni oraščić, cimet, kao i sa češnjakom.
Sušene buče možete koristiti u svim kulinarskim kombinacijama od slanih do slatkih i to cijele godine.

Recepti